Skip to main content

Uite 5 motive pentru care ar fi bine să te apuci rapid de  programare în Python

Cunoscut pentru simplitatea și versatilitatea sa, cât și pentru bibliotecile sale extinse, Python găsește aplicații în domenii variate, de la software development, la știința datelor și inteligența artificială, motiv pentru care a devenit rapid preferatul multor developeri la scară globală. Dacă te gândești să faci o reconversie profesională în IT sau vrei să înveți programare, hai să îți spun de ce limbajul Python ar fi o alegere bună pentru viitor. 

1. Python este una dintre cele mai influente tehnologii din IT

Numele său nu vine de la bine-cunoscuta reptilă, ci de la pasiunea programatorului Guido van Rossum pentru emisiunea de televiziune britanică Monty Python's Flying Circus

De la lansarea sa în anul 1991, Python a evoluat continuu, devenind una dintre cele mai influente tehnologii din lumea IT. Doar anul trecut, conform unui studiu efectuat de cei de la Statista, Python a ieșit ca fiind cel mai căutat limbaj de programare de către recruiteri, evidențiindu-se încă o dată ca o unealtă puternică & versatilă.

python_limbaj_popular_statistica

2. Python este beginner friendly

Python are un set de principii de design numite "The Zen of Python" (clever, right?). Acestea includ principii precum "Readability counts" și "Simple is better than complex" care reflectă accentul pus pe codul curat și lizibil.

Python are o sintaxă foarte simplă, folosindu-se în mare parte de keywords în engleză. Ce înseamnă asta? Păi, spre deosebire de alte limbaje de programare, are mai puține excepții/special case-uri. Acestea fiind zise, you get the hang of it mult mai rapid, ceea ce-l face ideal ca prim limbaj pentru cei care vor să pășească în domeniul IT, cât și pentru developeri experimentați. Python este un limbaj cu tipare dinamice, ceea ce înseamnă că tipul unei variabile este interpretat în timpul rulării, oferind flexibilitate codului. 

3. Acces la multe librării și framework-uri

Python este un limbaj open-source, însemnând acces gratuit la numeroase librării și framework-uri. De la știința datelor cu Pandas și NumPy, până la dezvoltarea web cu Django și Flask, Python oferă instrumente pentru aproape orice domeniu de dezvoltare software. Această abundență de resurse pre-construite face dezvoltarea rapidă și eficientă, făcând din Python un standard în industrie.

studenta_curs_python

4. Primești suport din partea comunității

Ca programator la început de drum, vei găsi mult sprijin (inclusiv în materie de resurse și documentație) pe diverse grupuri și forumuri. Această comunitate online contribuie la evoluția continuă a limbajului și la creșterea numărului de proiecte open-source.

Dacă te gândești să înveți acest limbaj și te simți copleșit de resursele internetului, simți că ai nevoie de o structură bine pusă la punct și de un mentor care să-ți ofere feedback pe ce lucrezi, îți recomandăm să vezi dacă ți se potrivește cursul nostru acreditat - Python Developer.
 

5. High Demand pe piața muncii, mai ales pentru noul val de tehnologii emergente

Având toate avantajele enumerate mai sus, nu e de mirare că Python a câștigat teren atât în start-up-uri, cât și în companiile mari. Versatilitatea și ușurința de integrare l-au făcut o alegere preferată pentru companii precum Google, Instagram, Dropbox sau NASA.

Iată câteva dintre principalele aplicații ale acestui limbaj:

  • Software Development: Framework-uri precum Django și Flask facilitează dezvoltarea de aplicații web robuste și scalabile.
  • Data Science: Python a devenit limbajul de bază pentru analiza datelor și învățarea automată, cu biblioteci precum NumPy, Pandas și TensorFlow.
  • Automation: Simplitatea îl face o alegere excelentă pentru scrierea de scripturi și automatizarea sarcinilor repetitive.
  • Inteligența Artificială (AI) : Python este larg utilizat în dezvoltarea AI, iar biblioteci precum PyTorch. sau Keras câștigă din ce în ce mai multă popularitate. 

Conform Indicelui PYPL al Popularității Limbajului de Programare, Python este limbajul de programare cel mai căutat de pe internet – și situația nu pare să se schimbe prea curând. Potrivit Stack Overflow, el este și limbajul de programare cu cea mai rapidă creștere, iar TIOBE i-a acordat premiul 2020 Programming Language of the Year. Pe măsură ce domenii precum machine learning, data modeling și AI se extind, crește și cererea pentru abilitățile legate de Python. Luând în considerare toate acestea, dacă ești în căutarea un limbaj de programare sau îți dorești să faci o conversie în domeniul programării, Python pare să fie o alegere înțeleaptă.

Curs acreditat Python -Pixellab

În concluzie, Python va fi folosit în viitor.

Acest limbaj de programare înglobează o combinație unică de simplitate și versatilitate, fapt ce îl face să fie la mare căutare pe piața muncii. Indiferent dacă ești un începător entuziast sau activezi deja ca developer, Python are ceva de oferit pentru toată lumea, fiind potrivit pentru proiecte de orice dimensiune și complexitate.  

Pe măsură ce ne adâncim și mai mult în era avansată a tehnologiei, Python rămâne constant, adaptându-se din mers în peisajul mereu schimbător al programării, astfel că nu poți să ai decât de câștigat adăugându-l în portofoliul tău de limbaje cunoscute. Iar dacă te gândești să urmezi un curs de Python pentru începători și ai întrebări, scrie-ne pe cursuri@pixellab.ro sau sună la unul din numerele afișate pe site dacă vrei o recomandare sau un sfat. 

 

 

 

Tags:
IT, Tech
Raluca Neagoe
Post by Raluca Neagoe
noiembrie 22, 2023