Blog

8 sfaturi pentru o reconversie profesională în IT

Written by Raluca Neagoe | Nov 23, 2023 12:18:22 PM

Dată fiind creșterea continuă a tehnologiei și permanenta expansiune a domeniului IT, din ce în ce mai mulți oameni s-au gândit (și au reușit) în ultimii ani să facă o reconversie profesională pentru a intra în acest domeniu și a ajunge să se simtă împliniți d.p.d.v. profesional. Cu toate acestea, trecerea în această industrie poate părea copleșitoare – și pe bună dreptate, având în vedere diversitatea domeniilor și a tehnologiilor implicate. Numai cât este citit acest articol, apar deja alte joburi și se ocupă poziții despre care nimeni nu auzise în urmă cu circa 2-3 ani. 

Articolul de față își propune să funcționeze ca un ghid prin procesul de reconversie profesională în IT, cuprinzând sfaturi pentru oricine intenționează să înceapă această călătorie în viitorul apropiat. De la identificarea obiectivelor profesionale și până la acumularea cunoștințelor și skillurilor necesare, scopul acestuia este ca, la final, această schimbare de carieră să pară cât se poate de realizabilă pentru oricine este tentat s-o încerce.

Deci, dacă te gândești deja de ceva vreme să faci o reconversie profesională în IT, uite câteva sfaturi de la noi ca să știi la ce să te aștepți.

 

Înțelege-ți propria motivație 💪

Înainte să faci orice altă mișcare, e important să identifici motivele din spatele deciziei pe care urmează să o faci. Poate că nu te mai regăsești în industria în care activezi în prezent, simți nevoia să te implici în proiecte mai challenging și mai dinamice care, în același timp, să-ți ofere și mai multă libertate.

În același timp, nu e exclus să resimți ca fiind din ce în ce mai apăsător gândul că piața muncii a călcat pedala de accelerație și să vrei să te menții umăr la umăr cu ea. Chiar dacă schimbările ne pot băga adesea în freeze mode, e important să ne amintim că marea majoritate dintre noi nu se pricep doar la un singur lucru și, totodată, că suntem într-o continuă schimbare la rândul nostru.

Oricare dintre motivele enumerate anterior este perfect valid și nu e deloc exclus ca toate la un loc să constituie, de fapt, motivația ta în această direcție. Și apoi, mai e și partea aia despre care vorbește toată lumea – 💸banii. N-are rost să ignorăm elefantul din cameră: industria IT s-a menținut constant în topul celor mai mari câștiguri salariale. Atenție, însă: deși poate constitui o principală motivație la început, nu va fi un catalizator pe termen lung în absența rezilienței și a ambiției de a-ți transforma eforturile în soluții pentru binele comun.

Fă un research despre ariile din IT 

Bun, ai motivația figured out și acum vine greul real: ce aș putea, mai exact, să fac? Titlul „ IT” e prea general și nu ți se formează o imagine prea clară în cap despre rolul pe care ar urma să ți-l asumi, așa că…

Te apuci de research. 

IT-ul este un domeniu cu multe posibilități de joburi și specializări; prin urmare, e imperativ să-ți rezervi niște timp să explorezi variantele de carieră care te-ar putea aștepta și, dintre ele, s-o alegi pe cea care se aliniază cel mai bine cu skillurile și interesele tale deja existente. Uite câteva dintre direcțiile în IT:

Software Development -  Dezvoltarea de software implică proiectarea, dezvoltarea, testarea și întreținerea aplicațiilor software. Dezvoltatorii de software creează programe/aplicații web care rulează pe computere și dispozitive mobile.

User Experience Design - UX Designerii joacă un rol crucial în dezvoltarea site-urilor web, aplicațiilor și a altor produse digitale, punând accent pe aspecte precum navigarea, interacțiunea utilizatorului și aspectul estetic pentru a asigura o experiență coerentă și plăcută pentru utilizatori.

Cybersecurity -  Profesioniștii în securitate cibernetică lucrează pentru a proteja sistemele informatice, rețelele și datele de breșe de securitate și amenințări cibernetice. Această arie include roluri precum analiști de securitate cibernetică, etchical hackers și ofițeri de securitate a informațiilor.

Cloud Computing - Profesioniștii în domeniul cloud proiectează, implementează și administrează infrastructurile cloud, furnizând resurse informatice scalabile și la cerere.

Robotic Process Automation - RPA developers proiectează și utilizează software-uri și roboți pentru a automatiza procesele repetitive în cadrul unei organizații. Aceasta poate include automatizarea sarcinilor legate de manipularea datelor, interacțiunea cu aplicații software și procesarea documentelor.

Poți oricând să verifici și acest studiu anual făcut de către Stack Overflow, unde vei vedea care sunt cele mai utilizate, căutate sau bine plătite tehnologii din industria IT. 

De altfel, e foarte important să identifici care dintre abilitățile tale profesionale se aliniază/se suprapun cu cele pe care ar trebui să le dețină „candidatul ideal” la job-ul din piața IT spre care tinzi. Multe cariere în IT presupun să ai skilluri transferabile, prin urmare capacitatea de a lucra în echipă/autonomia, problem solving skills și comunicarea îți pot ușura semnificativ tranziția către un asemenea rol. Foarte curând, urmează să faci rost de noi skilluri. 

 

Investește în educație și know-how tehnic.

Că tot vorbeam ceva mai sus despre freeze mode, e important să amintim că nu e obligatoriu să fi terminat o facultate de profil pentru a putea activa în această industrie. Toată educația în această direcție îți poate fi furnizată prin intermediul programelor de mentorat și al studiului individual, cât timp ai la dispoziție resursele adecvate și curiozitatea din dotare. În același timp, dacă vrei neapărat să bifezi și educația formală, nu te împiedică nimic să te întorci pe băncile școlii și să-ți completezi parcursul academic. Ține cont că, în domeniul IT, învățarea nu se încheie niciodată.

Dacă totuși simți că pe cont propriu ai avea o curbă de învățare cam mare sau simți nevoia de o structură, de un grup de accountability și de un mentor, poate îți face cu ochiul unul din Learning Path-urile noastre – aka cursurile Pixellab de IT cu mentor, orientate către o carieră în IT. 

Dacă te gândești că programarea ar fi pentru tine, am pregătit programe de învățare și pentru Front-End Development (partea care se ocupă de dezvoltarea părții vizibile și interactive a unei aplicații sau website), dar și de Back-End Development (partea care se ocupă cu construirea și gestionarea părții din spate a unei aplicații web sau site, care nu este vizibilă pentru utilizatori) în Java, Python sau .NET. Sau poate vrei să înveți să lucrezi cu bazele de date SQL Oracle

Dacă te sperie programarea, însă ți-ar plăcea să construiești interfețe digitale intuitive și plăcute pentru utilizatori, poți începe prin a învăța UX/UI Design. O altă direcție, unde nu ești nevoit să scrii cod, ar putea fi Cybersecurity Specialist sau Robotic Process Automation în UIPath

Lucrează la un portofoliu la care să se închine angajatorul.

Ca și până acum, probabil că te întrebi „De unde încep?”. Pe programare, te sfătuim să faci cât mai multe challenge-uri de coding; internetul e plin. Realizează website-uri pentru prieteni, ajută un ONG cu o dezvoltare sau implică-te în proiecte pro bono cu designeri/colaboratori pe care îi poți contacta în social media. Tratează orice proiect pro bono/ghost de parcă oferta a venit din partea unui client huge – cu alte cuvinte, put your soul into it. 

Documentează-ți procesul de lucru unde e cazul și arată cum ai rezolvat anumite challenge-uri din care să reiasă your problem solving skills. De exemplu, dacă o companie e în căutarea unui UX/UI Designer, are șanse mult mai mici să treacă mai departe un portofoliu în care sunt arătate doar niște screen-uri frumoase și design-uri finite. Cel mai mult vor să vadă proces, de unde ai pornit și care a fost workflow-ul tău până la final. Dacă vrei să atragi atenția mai rapid, scapă de pdf-urile învechite sau de CV-urile Europass și creează-ți un website care să fie cartea ta de vizită:

- Design simplu & responsive, cu informație ușor de parcurs;

- Secțiune dedicată “About me,” în care să-ți enumeri skillurile și experiența. Ferește-te de exprimări rigide: portofoliul ar trebui să fie infuzat cu personalitatea ta, dar într-un mod profesionist;

- Proiecte cât mai versatile, însoțite de documentația tehnică;

- Gândește-te la linkurile de LinkedIn & Github ca la descrierea de pe profilul de Instagram unde anumite persoane își trec vârsta și zodia.

 

Certifică-ți know-how-ul doar ca BONUS. 

În absența studiilor de specialitate, ai putea fi tentat să compensezi cu diferite certificări care să-ți ateste cunoștințele, însă e bine să păstrezi în vedere faptul că nimeni nu te va angaja pe baza diplomelor – în privința asta, e cât se poate de valabilă mantra Work smart, not hard. Investește-ți timpul și energia mai ales în construirea unui portofoliu care vorbește pentru sine, astfel încât certificările să reprezinte doar un added bonus

Learning Path-urile noastre sunt programe acreditate de formare profesională pentru adulți. La finalul lor vei da un examen și, în urma lui, vei primi o diplomă acreditată de Ministerul Muncii. Cursurile noastre te pregătesc și pentru certificări UIPath Certified RPA, Oracle sau ISC2/ISACA.

Găsește-ți un mentor și/sau o comunitate de la care să înveți și să te dezvolți.

No man is an island. Deși e cât se poate de satisfăcător să înveți lucruri complicate de unul/una singur/ă, riscurile la care te expui prin această ambiție nu sunt chiar de trecut cu vederea: un ritm mai greoi, acumulare de frustrări, lipsa încrederii în sine pe fondul absenței feedback-ului.

Caută un mentor, întreabă oameni despre experiențele lor, caută grupuri de accountability care să te țină pe drumul cel bun, interacționează cu mai mulți oameni din industrie. La Pixellab, am reușit să creștem mulți junior developeri care ne sunt recunoscători pentru faptul că le-am dat o mână de ajutor și le-am fost mentori și prieteni chiar și după curs.

 

Network like it’s hot.

Poate fi considerat un skill în sine și, de cele mai multe ori, ne dă mari bătăi de cap – totuși, ca în cazul oricărui alt skill, practice makes perfect. Networking-ul e o piesă esențială atunci când vine vorba despre diversificarea oportunităților tale de carieră. Și totuși, nu ar trebui privit exclusiv ca un mod de a ajunge acolo unde îți dorești: să vorbești cu oameni care au diferite background-uri profesionale și culturale e un lucru rewarding în sine, care te poate inspira inclusiv pe plan personal. La fel cum s-ar putea ca tu să ai nevoie de intervenția lor la un moment dat, e perfect valabilă și vice versa. În mod ideal, profesioniștii cu care te conectezi ar trebui să fie, în primul rând, oameni cu care rezonezi din punct de vedere al valorilor. 

Lucrează la brandul personal.

Chiar dacă poate suna dur, cine nu lucrează la brandingul personal în 2023 are numai de pierdut pe partea profesională: un profil de LinkedIn curatoriat (la fel ca orice alt profil de social media) și un CV cursiv îți pot deschide multe uși; în cazul CV-ului, așa cum ar trebui să știi deja, less is more – și nu vorbim despre experiență, ci despre capacitatea de a sintetiza informația și de a o prezenta într-o manieră catchy.

Good to know: learning path-urile includ și această secțiune de tips & tricks pentru angajare, dar poți inclusiv să cauți un HR Specialist care să te ajute în acest sens. 

 

Aplică la job-uri, învață din experiențe, repetă.

Deși poate părea că ai ajuns la linia de finish și ai tot ce-ți trebuie în arsenal, adevărata cursă abia acum începe. La modul cel mai realist, vor fi multe momente în care te vei îndoi că ai luat decizia bună și vei considera că a fost o pierdere de timp. Cel mai probabil nu o să prinzi un job de Junior din prima. Fie că anumite companii caută doar oameni cu experiență sau nu ai reușit să treci de anumite stadii de interviu, nu te descuraja pentru că sigur e un loc și pentru tine în sectorul IT. Asigură-te că te înarmezi cu o doză sănătoasă de răbdare și că înveți din „eșecuri”. Îți vei da singur/ă seama pe parcurs, plecând de la anumite interviuri, că n-ai vrea oricum să lucrezi pentru angajatorul respectiv. Respiră și treci mai departe: cu toții trecem sau am trecut prin asta, indiferent cât de skilled suntem.

Așa cum am încercat să arătăm pe tot parcursul acestui articol, beneficiile reconversiei în IT nu se limitează doar la aspectul financiar, ci includ și perspective de carieră mai stabile, satisfacție profesională crescută și participarea activă în progresul tehnologic. Pe lângă accesul la resursele adecvate și sprijinul corespunzător, eforturile individuale și determinarea sunt elemente cruciale în procesul de reconversie, întrucât succesul în această tranziție depinde în mare măsură de motivația personală și dedicarea de a învăța. Odată ce ai clar stabilite în minte de ce, cu ce (și cu cine) să mergi înainte, poți să consideri că ești deja halfway there